Atracții turistice în Londra (1)

Londra este un oraș cu de toate pentru toți. Muzee, parcuri, festivaluri, spectacole, cluburi selecte și mai puțin selecte, baruri și cafenele foarte posh, puțin posh sau absolut deloc posh, magazine de lux, magazine modeste, magazine de caritate, gălăgie, liniște, hipstereală, fițe.

O să vă povestesc despre toate obiectivele turistice care îmi vor veni în minte sau îmi vor ieși în cale, promit solemn. O să încep cu cele mai renumite, care, zic eu, nu ar trebui ratate dacă vă aflați în Londra pentru câteva zile.

British Museum. Organizat didactic pe țări și continente, este plin de comori în adevăratul sens al cuvântului. Nu e nici un secret că englezii au dus nenumărate războaie de cucerire în trecut. Multe dintre prăzile de război sunt acum expuse aici: mumii egiptene, bucăți întregi din Parthenonul grecesc etc.

Muzeul este deschis zilnic între 10:00 – 17:30 (vinerea până la 20:30) și intrarea este gratuită pentru toate expozițiile permanente. Se plătește tarif de intrare doar pentru expozițiile temporare. Dar eu zic că abia o să aveți timp pentru expozițiile permanente. Am petrecut două zile întregi în muzeu (11:00 – 17:00) și n-am reușit să văd tot. Dar nu mă las.

National Gallery este de văzut dacă vă place pictura. Opere din intervalul secol XIII – secol XIX, așezate frumos, pe curente. Printre pictorii expuși: Van Gogh, Da Vinci, Renoir, Titian etc. Intrarea este gratuită (mai puțin expozițiile temporare), așa că eu vă sfauiesc să intrați să aruncați un ochi, că este în Trafalgar Square și sigur ajungeți pe acolo să faceți poze cu coloana lui Nelson și cu leii.

Și într-o notă subiectivă, dacă nu sunteți prea religioși, puteți să săriți peste secolele în care se pictau numai sfinți, madone, iisuși și să vă delectați cu peisaje, flori și alte chestii reale din secolele recente.

Tate Modern este muzeul meu preferat. Să vă explic. Îmi place arta dar nu mă pricep la ea. Îmi place să mă uit la o pictură, o statuie, o fotografie etc. dar nu primesc întotdeauna mesajul artistic. De cele mai multe ori mă uit ca curca în crăci dar îmi place la nebunie ce se întâmplă în creierul meu în acele momente. Încântare, zâmbete interioare, satisfacție că omul se poate exprima în atât de multe feluri.

După cum sigurr v-ați dat seama, Tate Modern este un muzeu de artă modernă. Adică Picasso, Matisse, Warhol, Dali & company plus o grămadă de alte chestii care fie o să vă pună imaginația la treabă, fie o să vă facă să dați bir cu fugiții. Vorba unui prieten: „Asta e artă? Trebuie să îmi placă?”. Nu, nu trebuie să vă placă tot ce vedeți. Și nu vă lăsați complexați de cei care se uită în extaz la un tablou conținând un punct negru pe un fundal verde sau similar. Sunt snobi. Sau complexați și ei la rândul lor. Și nici nu ziceți: „Aaaaa, așa ceva puteam să fac și eu!” Că n-ați făcut.

În altă ordine de idei, și la Tate Modern intrarea este gratuită (mai puțin expozițiile temporare). Muzeul este situat pe malul Tamisei și dacă nimeriți o zi însorită (vă urez baftă!) o să stați mai mult în fața muzeului. Nu vă sfătuiesc să luați masa la cafeneaua muzeului, e scump și nu prea gustos (cazul tuturor muzeelor, de altfel) dar o pauză de ceai sau cafea e binevenită și indicată în orice vacanță. La Tate Modern cafeaua/ceaiul/sucul/apa plată vin la pachet cu o priveliște de vis.

Uitai să vă zic, e liber la poze în toate muzeele londoneze. Numai să nu folosiți flash-ul. Partea proastă e că nu e wifi, deci nu puteți să dați check-in decât pe roaming. Nu știu dacă merită dar vedeți voi cum faceți.

Atât pentru azi. Revin cu alte obiective cât ați zice LONDRA (de mai multe miliarde de ori).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s